Seni Pembuatan Perabot – Husni Zamri

Seperti Jasa Pembuatan Perabot yg sedia maklum melalui artikel Jasa Pembuatan Perabot di Medan gw yg bertajuk – Khidmat InteriorDesigner, syarikat gw pula ada menyediakan servis pembuatan perabot buat custom-made shelves atau custom-made almari. Dalam seni pembuatan perabot, kami menentukan buat penekanan lebih terhadap pembuatan custom-made kabinet dapur.

            Bahagian reka bentuk, jumlah ruangan yang perlu terdapat dalam kabinet dan juga pemilihan rona, pelanggan kami boleh membuat keputusan sendiri mengikut citarasa mereka & juga boleh dibantu menggunakan pendapat diberi daripada pereka dalaman daripada team AZ Mega Plus.

            Kebiasaannya, material yg digunakan pada pembuatan kabinet dapur daripada aluminum, melamine atau solid nyatuh. Aluminium yg digunakan dalam pembuatan kabinet dapur adalah adalah jenis hollow iaitu besi jenis ringan. Bagi berukuran saiz kabinet dapur pula, standard saiz ia berukuran tinggi sebanyak 850mm dan kedalaman sebesar dua kaki namun panjangnya mengikut dinding on the side.

 Kabinet dapur terdiri daripada base cabinet & jua top cabinet. Top cabinet merupakan kabinet dapur yang dilekatkan di dinding yg boleh dicapai memakai tangan. Kabinet dapur bahagian atas selalunya dijadikan menjadi storage atau tempat meletakkan stok kuliner kering & peralatan memasak yang bersaiz kecik & ringan. Ia merupakan kerana untuk mengawal tekanan & berat yang diterima sang kabinet tadi.

            Golongan ibu-makyg menganggap dapur itu adalah syurga bagi mereka, apatah lagi bagi mereka yang sukamemasak amat menitikberatkan keadaan dapur agar masih nampak anggun & higienis. Oleh karena itu, penggunaan cooker hood atau lebih dikenali menjadi kebuk asap selalunya dipakai buat mengalirkan asap yang didapatkan semasa memasak ke ruangan secara sekata. Sekiranya pelanggan kami ingin memasang cooker hood di dapur, ia boleh dipasang dengan kabinet dapur kami.

Bagi pembuatan top kitchen cabinet, kami memakai bahan misalnya concrete & granite. Namun begitu, homogen bahan yang dinamakan kompac plus pula turut digunakan tetapi syarikat aku nir menyediakan material jenis tersebut buat mase kini. Berbeza menggunakan base cabinet, ianya adalah kabinet dapur yang berada di bawah. Ia umumnya dilengkapi dengan hob iaitu loka mengolah atau orang ramai memanggil beliau sebagai stoves. Base cabinet juga boleh dijadikan tempat penyimpanan barang khasnya perkakas mengolah yg lebih berat,akbar & kerap dipakai Ketika mengolah.

            Sebenarnya satu set kabinet merangkumi top cabinet, base cabinet, panggang unit dan juga fridge unit. Tetapi, seperti yg gw nyatakan sebelum ini, dia akan dibuat mengikut permintaan dan citarasa pelanggan kami termasuklah penambahan island unit bagi mereka yang berkeinginan. Sejujurnya, bagi gw pembuatan kabinet dapur adalah krusial semasa pembinaan sesebuah rumah. Ini adalah kerana ia merupakan tulang belakang buat sesebuah tempat tinggal.

Sebuah famili kebiasaannya menghabiskan masa dengan makan bersama pada dapur. Dan untuk satu masakan yg enak, keadaan dapur yang kemas juga memainkan peranan. Apabila makanan yg sedap dimasak, orang yg makan secara automatik akan rasa gembira & seronok bak istilah pepatah dipetik daripada Adrienne Posey’ Good food warms the heart and feeds the soul’

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi website rasmi kami di – http://azmegaplus.com.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *